Om optimaal te profiteren van je fruitboom moet je hem goed snoeien. Wanneer dat moet gebeuren is afhankelijk van de boomsoort. Er zijn namelijk twee soorten vruchtbomen, pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Deze moeten allebei op een ander moment worden gesnoeid.

Pitvruchten (Appels en Peren)

Wintersnoei
De jaarlijkse vormsnoei van deze bomen 
vindt plaats in de winter, tussen begin januari en eind maart. Doe het nooit eerder, want dan zijn deze fruitbomen nog gevoelig voor ziektes, zoals vruchtboomkanker. Snoei bij voorkeur als het niet vriest*.

Zomersnoei
Jaarlijks verwijderen van waterlot doe je in het voorjaar en zomer, vóór de langste dag. Werk bij voorkeur als het lekker droog is droog weer. (Sneller opdrogen en genezen van de wonden)

Steenvruchten (Pruim en kers)

Eens in de paar jaar, direct na de oogst (augustus)
Vruchthout ouder dan 4 jaar is afgedragen en dient te worden vervangen.
Niet meer dan 20 % wegsnoeien.

*Snoeien in een vorstperiode
De kern zit in het antwoord op drie vragen:

  • hoe hard gaat het vriezen?
  • wat beoog je met het snoeien?
  • is het veilig werken?

Als het hard gaat vriezen (min 4 graden), dan kun je het beste oude fruitbomen snoeien omdat je dan, over het algemeen, takken aan het weghalen bent en geen takken aan het inknippen bent om groei te stimuleren. Mocht je hele jonge bomen willen snoeien met takken van een pink dik en die op een buitenoog willen sturen, dan zou ik het niet doen. Het kan dan voorkomen dat de tak invriest en dat hij dan gaat uitlopen op een binnenoog en dat wil je niet.
Als de grond hard is, kan het gevaarlijk zijn op een ladder. Moet je dan het risico nemen om op een ladder te staan? Iedereen is er vrij in, maar de vraag in het vrijwilligerswerk is altijd: moet het nu of kan het een weekje wachten? Veiligheid gaat boven alles natuurlijk.

Michael Witjes, adviseur Stichting Landschapsbeheer Gelderland