Een boomgaard vol fruit. Wat nu?

Je kunt het sap uit appels en peren natuurlijk persen, het sap pasteuriseren en vervolgens verpakken om het langdurig te bewaren. Dat is een eerste methode van verwerken. Maar je kunt ook een volgende stap zetten door het verse sap te vergisten tot cider.

Uit de grote diversiteit aan ciders, met en zonder koolzuur en de veelheid aan smaken blijkt dat er niet één manier van cider maken is. Er is ook geen garantie dat bij het volgen van de verschillende stappen in het proces, de gemaakte cider ook een smaakvol product oplevert dat je met succes op de markt kunt brengen. Het vergisten van appelsap is immers een proces met levend materiaal.

Om de groeiende belangstelling voor cider in Nederland te ondersteunen, is door Rob le Rutte, een man begeesterd van hoogstamfruit, de website Cider voor ieder opgezet. Hij beantwoordt ook de vragen die via deze website worden gesteld. Op Facebook is een gesloten groep NLCider waarin mensen zich hebben verenigd die het cider maken in Nederland willen bevorderen.

terug naar kennisbank