Noodhulp in het veld 
Tips voor landschapsbeheervrijwilligers

Niemand zit erop te wachten, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Als fruitboom snoeiers behoren we zelfs tot de risicogroep. Soms werken we ook nog op moeilijk bereikbare plaatsen in het boerenland. Deze noodhulp-assistentie geeft informatie over wat je moet doen bij een ongeval.

De 5 hoofdpunten van EHBO

 1. Let op eigen veiligheid.
 2. Ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert.
 3. Laat het slachtoffer liggen.
 4. Bel 1-1-2.
 5. Verstrek eerste hulp ter plekke; vraag (desgewenst) telefonische assistentie via 1-1-2.
 1. Veiligheid
  Zorg eerst voor je eigen veiligheid, de veiligheid van omstanders en de veiligheid van het slachtoffer. Spring niet zomaar in de sloot om iemand te redden, want er kan iets onder de waterspiegel verborgen liggen. Denk eerst na en regel assistentie. Niemand heeft er wat aan als jij naast het slachtoffer komt te liggen.
 2. Wat is er gebeurd?
  Vraag het slachtoffer wat er gebeurd is, voor zover je dat niet weet of gezien hebt. Het kan je informatie verschaffen over het mogelijk (inwendig) letsel. Ga na wat het slachtoffer mankeert.
 3. Laat het slachtoffer liggen
  Laat in principe het slachtoffer liggen op de plek waar het ongeval is gebeurd. Stel hem gerust en zorg voor beschutting. In veel gevallen worden de verwondingen erger als je het slachtoffer verplaatst. Alleen als er meer risico’s zijn, bijvoorbeeld door verkeer, kans op omvallende bomen of dreigende dieren (koeien, bijen, e.d) is het aan te bevelen het slachtoffer te verplaatsen.
 4. Bel 1-1-2
  Het alarmnummer 112 is er niet voor niets. Voor noodgevallen zijn de mensen achter dit nummer er speciaal voor jou. Nooit bescheiden zijn, neem contact op!
 5. Verleen eerste hulp
  Verleen eerste hulp aan het slachtoffer. De meldkamer ambulancezorg kan desgewenst online ehbo-assistentie geven. Ga door met het verlenen van eerste hulp totdat de medewerker van de ambulance zegt dat je kunt stoppen. De medewerkers op de ambulance zorgen ervoor dat de conditie van het slachtoffer zoveel mogelijk wordt gestabiliseerd.

Voor meer info klik hier.